Skrivet den 16 juli 2023

Vattenskoterlagar i Sverige

Att förstå lagarna kring vattenskoteråkning är viktigt för alla som vill köra vattenskoter i Sverige. Här är en guide till några av de viktigaste lagarna och reglerna du bör känna till.

Körkort för vattenskoter

I Sverige krävs det inte ett specifikt körkort för att köra vattenskoter. Dock rekommenderas det starkt att ta en utbildning för att lära sig om säkerhet, navigation och miljö. Du kan hitta mer information om olika utbildningar här.

Åldersgräns

Åldersgränsen för att köra vattenskoter i Sverige är 15 år. Personer under 15 år får endast köra vattenskoter under övervakning av en vuxen.

Hastighetsbegränsningar

Det finns inga generella hastighetsbegränsningar för vattenskoteråkning i Sverige, men det är viktigt att alltid köra på ett säkert och ansvarsfullt sätt. I vissa områden kan det dock finnas lokala hastighetsbegränsningar.

Alkohol och droger

Precis som med bilkörning, är det olagligt att köra vattenskoter under påverkan av alkohol eller droger. Gränsen för rattfylleri är 0,2 promille.

Miljöhänsyn

Det är viktigt att visa hänsyn till miljön när du kör vattenskoter. Detta inkluderar att undvika att störa djurliv och att inte köra i skyddade områden.

Utrustning

Det är lag på att alla som kör eller åker på en vattenskoter ska bära en godkänd flytväst. Det är också rekommenderat att ha en ljudsignal och en första hjälpen-utrustning ombord.

För att få mer detaljerad information om lagar och regler för vattenskoteråkning i Sverige, kan du besöka Transportstyrelsens webbplats. Att följa dessa lagar och regler hjälper till att säkerställa att du kan njuta av vattenskoteråkning på ett säkert och ansvarsfullt sätt.

Låna upp till 600 000 kr Låna upp till 600 000 kr

Räntor från 2,95% Räntor från 2,95%

Upp till 15 års återbetalning Upp till 15 års återbetalning

Ansök nu →

Kontokredit - använd när du vill Kontokredit - använd när du vill

Upp till 50 000 kr Upp till 50 000 kr

Välj återbetalningstakt själv Välj återbetalningstakt själv

Ansök nu →